Detta kan du lära dig om framtiden mellan Centralen och Gamla Stan

Publicerat 14 November 2017

city-2713167_1920

Det tar kanske 7 minuters frisk luft att promenera från Centralen i Stockholm till Gamla Stan. Hittar du inte så knappa på Google eller utnyttja karttjänsterna tex Maps.

Om du inte tänkte Ubra billigt förstås. Firman som på mindre än nio år skramlat ihop 1 miljard taxiresor och värderas till långt över hundra miljarder. Sägs vara världens högst värderade tech-startup. Uber som just nu dessutom gör mycket reklam, på just centralen. Det där fenomen du redan nästan hört till leda om och därför troligen undviker. Promenera var det istället som sagt.

Eller, om du inte tänkte använda City Bike som också finns vid centralen förstås. Dra bara kortet, konstigt nog fungerar inte mobilen ännu men det kommer nog snart. Välj sen din cykel. Åk dit du skall och lämna den där. Kostar absurt låga 250 sek. Till det priset kan du låna/hyra precis hur mycket du vill under året. Betydligt billigare per resa än billiga Uber alltså. Ja, delningsekonomin, igen, som antas växa framöver, tom regeringen brydde sig i våras. Slippa fixa punktering och om den blir stulen dessutom. Än så länge, även om det just nu tycks gå rätt fort i utvecklingen, finns ju faktiskt inte självkörande bilar vid centralen. Nyttigt med motion också.

Möter du ansikten eller telefoner?

Nu stänger snart City Bike för vintern. Så du föredrar nog som sagt att promenera. Om inte annat så för att hinna med att studera alla människorna du möter. De som ”pillar i sina leksaker”, mobilen. De som, på tiden det tar dig att gå till Gamla Stan, hinner pilla upp 3500 timmar You Tube-filmer, 21 miljoner postningar på Facebook och 28 miljoner Google-sökningar. Tillsammans med alla vi andra på jordgloben förstås. Så om du sökte på Google för att hitta vägen till Gamla Stan var du inte speciellt ensam.

Kan innovation av kartor leda till debatt?

Dessutom för några veckor sedan, hade du, bara genom att knappa in sträckan i Maps, dessutom fått hjälp med att lista ut hur många kalorier du hade sparat genom att gå istället för att Ubra eller cykla. Hade alltså, eftersom det blev lite publikt liv om saken och Google därför precis drog bort lösningen från marknaden. Just nu testar Google rätt mycket i sina kartor men den här kanske var lite för tidig. Eller för radikal.

Så vem vet vad du istället får hjälp med när du promenerar här nästa vecka. Utsiktsförslag på vägen kanske? Ett förslag på en nyttig podcast som tar precis lika lång tid som din promenad? Eller, en affärsförfrågan från någon du precis passerade i vimlet och som just då går och funderar på hur hitta en leverantör som just du?

Är det Sci-fi eller standard?

Fast förresten, varför skulle du knappa in Gamla Stan i din mobil? Du kan ju lika gärna hålla upp din iphone, trycka in knappen, och sen säga ”snabbaste vägen till Gamla Stan tack”. Siri, ja den där prat-tjänsten som nyligen, intressant nog, har blivit standard hos Apple. Mobilen hade ju då nämligen laddat upp kartan direkt åt dig. Visst är det bra långsamt och segt att använda fingrarna nuförtiden? Det börjar ju dessutom bli kallt ute. Om du nu inte vill använda tex Alexa, Google Assistant, Cortana eller någon annan av alla dessa digitala assistenter som dykt upp senaste året och kan göra sånt här förstås.

Ger AI oss ett nytt varv av digital transformation?

Du har kanske hört talat om att vi alla förväntas ha AI, artificiell Intelligens, inom bara några år? Det buzzword som nog snurrar som hårdast just nu i höst. Det där som så många verkligen tror kommer ta oss till helt nya höjder. Det som, ytterligare en gång, antas ge oss ett nytt varv av digital transformation. Företag och verksamheter, som kommer och går och skakar om hela affärslandskapet. Ja, du vet. Eller hur man nu skall se på just den saken.

Men, förresten: så är det ju inte förstås. De som säger till dig att det blir AI-kaos i framtiden har givetvis helt fel. För du har det ju faktiskt redan i din mobil.

Så när man tänker efter lite: Det kanske var värt tiden trots allt att just promenera till Gamla Stan och skippa både Uber och City Bike. Få lite tid att själv pilla i mobilen. Kolla lite på vad folk faktiskt gör med sina pilliga mobiler. Reflektera lite över vad allt detta egentligen betyder i termer av omvandling för firman. Och, blott 7 minuter senare hamna i Gamla Stan.

Med frisk luft på köpet.

/Henrik Blomgren
Responsible Digital