Samtal med Konfucius – boktips från Christian Pleijel

Publicerat 14 January 2019

”If you believe you are the smartest person in the room, you’re in the wrong room.”

Vilken underbar one-liner av Konfucius, som ansåg att alla föds lika och formas genom utbildning och övning. Jag gillar det men så jobbar jag ju på KTH, där jag i de flesta rum inte är den smartaste.

Tyvärr var det inte Konfucius som sa detta.

Citat tillskrivs ofta berömda upphovsmän som ska göra citatet mer värdefullt. Jag kan precis lika gärna tänka mig att det var en tonåring som kom hem från skolan och och hans mamma frågade honom hur det varit i dag, varvid han svarar: “Jag var den smartaste i rummet”, och då sade hon: “Om du var den smartaste personen i rummet, var du i fel rum.” Den verkliga upphovsmannen till just detta citat är regissören James Brooks, filmen ”Broadcast News” från 1987.

Konfuicius däremot föddes år 555 f Kr i en adlig familj. När han var tre år gammal dog hans gamle far och han växte upp under mycket fattiga omständigheter med sin unga mor och sin morfar. Han blev en hög ämbetsman men sade upp sig, började vandra och följdes snart av ett antal lärljungar.

Konfucius har liksom Jesus inte skrivit någonting själv. Det som finns är vad hans lärjungar antecknat vilket man kan läsa i Samtalen med Konfucius. Det är en mängd moraliska föreskrifter i formen av sentenser. Ibland liknar det han säger vad Jesus sagt, ibland är han mycket roligare än Jesus, och i vissa fall är han lite krypisk.

”Before you embark on a journey of revenge, dig two graves.”

Ytterligare ett underfundigt citat från Konfucius enligt mängder av länkar på nätet…eller? Nähä, det är ett japanskt ordspråk som först publicerats på engelska av Lillet Walters i Secrets of Superstar Speakers (2000).

Det är något med Konfucius som får folk att lägga ord i hans mun (till skillnad från Jesus). Det finns massor av falska Konfucius-citat på socila medier, helt i linje med mitt favoritcitat på nätet:

”Problemet med citat man hittar på internet är att det är svårt att fastställa deras äkthet.” Abraham Lincoln

Ett felaktigt citat är också ett citat. Mitt boktips i dag är: gå till källan. Om du tror att Konfucius är intressant (och det är han), läs boken. Han gör comeback i januari 2019 då en ny svensk översättning utförd av Torbjörn Lodén utkommer. Konfucius gör också comeback i Kina, efter att under 1900-talet varit ute i kylan, illa sedd av Mao Zedong. Pendeln har slagit tillbaka, vilket får mig att tänka på vad Konfucius sa:

”Om du talar med en idiot, förvissa dig om att inte också han gör det.”

…eller sa han det?

/Christian Pleijel
Director Leadership and Change