Cybersäkerhet, IoT och Israel

Publicerat 18 July 2018

I kedjan av uppkopplade prylar räcker det att hitta den svagaste länken för att få tillgång till i princip alla andra. Världen fick upp ögonen för hur sårbart “internet of things” är i samband med den stora Mirai-attacken 2016. Mirai var ett sabotageprogram som fick uppkopplade apparater att attackera webbsajter, bland annat blockerades servrar på hela östkusten i USA.

För bolag gäller det både att förstå var luckorna i deras system finns idag och hur de ska prioritera arbetet framåt. I SvD kunde man nyligen läsa en artikel om hur ett Israeliskt bolag med rötter från den Israeliska armen jobbat med att hitta brister i system kopplade till IoT – Internet of things.

Israelerna är världsledande på it-säkerhet, hightech-bolagen går som tåget och har mångdubblats i antal. På amerikanska teknikbörsen Nasdaq är 94 israeliska företag noterade. Bara USA och Kina har fler. Landets export inom hightech-sektorn är dessutom mer än dubbelt så stor per capita som USA:s. Läs artikeln om Cybersäkerhet och Israel i SvD.