Idag är World Water Day

Publicerat 22 March 2020

Idag är World Water Day – världsvattendagen, en temadag instiftad av FN år 1992. Den ska påminna oss om att använda vatten på ett hållbart vis.

Vi på KTH, ​Forststyrelsen, i Pargas stad, Värmdö, Södertälje, Brändö och Kökar kommuner, i Region Stockholm och i det Nordiska skärgårdssamarbetet, på Oaxen, Möja, Sandön, Kökar, Torsholma, Örö och Korpo är stolta över att vårt projekt Circular Water Challenge blev utnämnt till en av fyra finalister till Vattenpriset 2020 som delas ut av VA-fakta. Vem som blev vinnare skulle ha tillkännagjorts idag men på grund av pandemin får vi vänta lite till.

Låt oss i stället passa på att uppmärksamma en annan viktig dag: Global Handwashing Day, internationella handtvättsdagen, som infaller den 15 oktober. Läs mer här.

Till vardags går 60 av våra 160 liters dagliga vattenanvändning åt till vår personliga hygien. Nu tvättar vi händerna extra ofta på grund av smittrisken. Då kan det vara klokt att byta munstycken på dina kranar. Med lite smart teknologi minskar du mängden vatten du använder med hälften, som du kan tvätta händerna med istället. Sådant testar Oaxen åt Södertälje kommun just nu, och det ska vi också ta med i det planerade batteriet av hållbara vattenåtgärder på Sandön.


Christian Pleijel
Director Leadership and Change, KTH Executive School
Projektansvarig, Circular Water Challenge