Det största som har hänt sedan internetbanken

Publicerat 15 December 2017

Digitaliseringen tillsammans med ny lagstiftning ritar återigen om kartan för en bransch. Denna gång är det finansbranschen som kommer genomgå stora förändringar genom införandet av det nya EU-direktivet PSD2.

Direktivet innebär att bankerna inte längre att ha monopol på sina kunders kontoinformation och betaltjänster. Det nya direktivet ska nämligen ge alla företag möjlighet att använda sig av bankernas information.

Exakt hur stor effekt betaltjänstdirektivet PSD2 kommer att få tvistas det om. Klart är att många bedömare har spått att EU-direktivet har potential att skaka om den finansiella sektorn i Sverige. En effekt är att bankerna måste dela med sig av kunddata till tredje part (förutsatt att kunderna själva vill det). Det bäddar för nya startups inom fintech, såväl som för bättre förutsättningar för de som redan är på banan.

Vissa kallar det för “det största sedan internetbanken”, medan andra är rädda för den ökade risken när nu än mer av vår personliga data kan delas till fler aktörer.

Vi måste lära oss att hantera det nya digitala landskapet.
Niklas Arvidsson, KTH.

Niklas Arvidsson, universitetslektor på KTH som studerar marknaden för betaltjänster, har intervjuats om detta av Ekonomiekot på Sveriges Radio. Lyssna på intervjun här, den börjar 06.15 minuter in i programmet.