Konsekvenser när internet blir vår nya arbetsplats

Publicerat 28 November 2017

Skärmavbild 2017-10-27 kl. 10.10.41

Internetstiftelsen släppte för ett tag sedan sin årliga studie. Det mesta bekräftar det du redan visste. Sammanfattas: Fortsatt ökning mest överallt.

Mer intressant är kanske därför det här:

1. 90 % av alla som jobbar med IT, yrket som redan dominerar storstäderna, jobbar hemifrån ibland. Gränsen kontoret och hemmet suddas ut.

2. Hälften av alla läser sen mail på semestern. Värst är män i åldern 36-45. Å andra sidan använder 80 % av alla nätet på jobbet, för privata ändamål. Gränsen arbete och privatliv suddas också ut.

3. Det växer med andra ord fram ett helt annorlunda samhälle i jämförelse med tidigare. Det har gjort så länge…men frågan är om vi förstått vad det betyder. Skulle kunna kallas “Ett Uppkopplat Småföretagar-Samhälle”.

Själv ser jag redan konsekvenserna, tex i form av att det numera finns flera lyxiga krogar i min egen lilla förort, den som var sovförort en gång. Det är fullt på dem, både under lunch och på kvällstid. För tio år sedan hade de gått i konkurs.

Betydligt mera av denna utveckling är rimligt att vänta!

P.S. Läser man undersökningen noggrannare finns rätt tydliga tecken som pekar mot att den unga generationen är bättre än den äldre på att värdera information på nätet. Vilka är det egentligen som fastnar i de sk filterbubblorna?

/Henrik Blomgren
Responsible Digital KTH Executive School